Vakantie: stressen of ontstressen?

Foto:

Langzamerhand mag er op reisgebied weer steeds meer en de grenzen gaan een voor een weer open. We kunnen deze vakantie weer op zomervakantie. Lekker even ertussenuit, naar een ander land, een andere cultuur en een ander ritme.

Partnercontent

Toch kan het zijn dat u de dagen voor uw vakantie, tijdens uw vakantie, of bij het terugkomen enigszins uit uw hum bent. U bent bijvoorbeeld sneller geprikkeld, u heeft vaker hoofdpijn, uw lichaam voelt gespannen, of u slaapt slechter. Dit kan wijzen op vakantie-stress.

Vakantiestress

Vakantie-stress is een fenomeen wat we al jaren kennen. Nog even uw werk afronden voordat uw vakantie begint, uw huis netjes maken, koffers pakken en dan… eindelijk rust! Dat is de hoop in ieder geval. Op vakantie gaan betekent mogelijk: Naar een ander land, andere temperaturen, een ander ritme, andere eet- en drinkgewoonten, meer of minder bewegen en continue met uw gezin, vrienden, of lief, in één ruimte zijn. Dit zijn factoren die erg fijn kunnen zijn en toch ook voor stress en onrust kunnen zorgen, want… we zijn dit niet gewend en moeten schakelen. Na de vakantie zijn er vervolgens de bergen was die weggewerkt moeten worden terwijl het leven van alledag weer doorgaat. Op vakantie gaan is vaak heerlijk en kan tegelijkertijd een hele onderneming zijn.

Ja maar… ik wil juist ontstressen, hoe doe ik dat dan?

Stress is een term die vanuit de bouw komt. Wanneer we een balk te zwaar belasten, buigt deze. Het punt dat de draaglast van de balk te groot wordt voor zijn draagkracht noemen we het stresspunt. Wanneer u stress ervaart, is uw draaglast (hetgeen waarmee u uzelf belast, of waarmee u belast wordt) te groot ten opzichte van uw draagkracht (dat wat u aankan, wat u kunt dragen). Uw draagkracht kunt u zien als het draagvermogen van de balk, uw draaglast als alles wat op de balk staat. Is dat teveel, dan komt de balk onder spanning te staan en buigt deze. Dat is wat er gebeurt bij stress.

De kunst is het voorkomen van het buigen van deze balk. Dit kan op twee manieren:

  • Uw draagkracht vergroten door bijvoorbeeld rustmomenten in te plannen of te gaan sporten.
  • Uw draaglast verkleinen, door bijvoorbeeld taken uit handen te geven, of bepaalde taken te kiezen die u echt wilt doen en andere taken te laten liggen.

Vaak hebben we het idee dat op vakantie gaan leuk en ontspannend moet zijn en dat is nou eenmaal niet altijd zo.

Tips voor minder vakantie-stress:

  • Neem een aantal dagen vrij voor en na uw vakantie, zodat u de tijd heeft om in- en uit te pakken.
  • Kijk of u in samenspraak met uw gezin tot een taakverdeling kunt komen, zodat de lasten verdeeld worden.
  • Wellicht lukt het u om gedurende uw vakantie wat tijd voor uzelf in te plannen: een ronde wandelen of een tijdschrift lezen bijvoorbeeld.

Praktijk InZicht biedt begeleiding bij stressgerelateerde klachten. Voor meer informatie, kunt u terecht op de website: www.praktijkin-zicht.nl.

Fijne vakantie!

 

Vakantie

Reacties