Vanaf april is de
gemeente Nijmegen in samenwerking met KHN als eerste in Nederland gestart met een herstelplan voor de
horeca. Aandacht gaat daarbij vooral naar het personeelstekort.
Belangrijk onderdeel van het herstelplan is het aanbieden van een driedaagse horecatraining om mensen te interesseren en klaar te maken voor een baan in de horeca.
Instromen in project
Deelnemers kunnen vanuit verschillende wegen instromen in dit project. Bijvoorbeeld via aanmelding door een horecaondernemer, via UWV, de banenwinkel HONK1 of door jezelf aan te melden. Aanmelden kan via
www.herstelplanhoreca.nl. De eerste training in April is van start gegaan. Door de positieve ontvangst door deze groep staan in Mei en Juni ook weer trainingen klaar om voor in te schrijven.
Personeelstekort groot probleem
Personeelstekort is een van de grootste problemen voor de landelijke en Nijmeegse horeca. Door de coronacrisis zijn veel horecaondernemers financieel in zwaar weer beland. Bij veel bedrijven zijn schulden en betalingsachterstanden ontstaan. Nu de coronabeperkingen zijn gestopt, is herstel van de omzet van groot belang voor het voortbestaan van de bedrijven in deze sector.
Gedwongen sluitingen door corona
Voor de crisis bestond er al een personeelstekort. De coronacrisis, met de gedwongen sluitingen en andere beperkingen voor de horeca, bracht een enorme onzekerheid met zich mee. Hierdoor zijn veel medewerkers elders gaan werken. Tegelijk was er nauwelijks nieuwe toestroom. Het personeelstekort is hierdoor heel groot geworden, ook al is de onzekerheid inmiddels voorbij. Bij diverse bedrijven vormt het al een belemmering om volledig open te kunnen. Ervaren personeel is er niet of nauwelijks en de ondernemers moeten zelf veel tijd steken in personeel opleiden.
Gratis basistraining voor mensen zonder ervaring
De eerste trainingsgroep is in April aan een pilot begonnen. Door de positieve ontvangst door deze groep staan in Mei en Juni ook weer trainingen klaar om te starten. Voor deze training zijn wij op zoek naar mensen die graag in de horeca willen werken. De insteek van het project ‘herstelmanagement’ is daarom vooral het aanbieden van een instap-horecatraining voor mensen zonder ervaring. Horecabedrijven kunnen ook zelf deelnemers aandragen zodat ze na de training direct in hun eigen zaak aan de slag kunnen.
Tijdens de training die drie dagdelen duurt, worden deelnemers klaargemaakt voor een baan in de horeca De training is gericht op het ontwikkelen van basiskennis en vaardigheden. Hierdoor kunnen nieuwe medewerkers beter voorbereid aan de slag gaan in de Nijmeegse horeca.
Tijdens een theorie-dag (dag 1) wordt de basiskennis gevormd en de nadruk gelegd op de theorie van de horeca. De koppeling met de praktijk wordt besproken zodat men weet waarom kennis belangrijk is. Als de basiskennis in orde, wordt deze in geoefend tijdens de praktijk-dag (dag 3).
Bezoek groothandel
Tijdens de training wordt op de 2 e
dag ook een bezoek gebracht aan een groothandel, die de deelnemers meeneemt in de wereld van eten en drinken onder begeleiding van professionals. Ook worden de deelnemers tijdens een bezoek aan het ROC Nijmegen verder gemotiveerd om te kiezen voor een verder opleidingstraject, bijvoorbeeld aan het MBO waar er diverse certificaten behaald kunnen worden via de derde leerweg.
Kijk voor meer informatie op:
www.herstelplanhoreca.nl