112

NL-Alert testbericht op 5 december

Foto: NL-Alert

Op 5 december rond 12.00 uur verzendt de overheid opnieuw het NL-Alert testbericht. Met het NL-Alert testbericht, dat je op je mobiele telefoon ontvangt, ervaar je hoe het is om een NL-Alert bij een noodsituatie te ontvangen.

Ruim acht op de tien Gelderlanders die het afgelopen jaar een NL-Alert testbericht hebben ontvangen vinden het belangrijk dat de overheid ieder half jaar zo’n bericht verzendt. Dit blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid is uitgevoerd.
Belangrijk is: In het bericht wordt uitgelegd dat het om een testbericht gaat.

Het testbericht ziet er zo uit:

“NL-Alert 13-06-2022 12:00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english”

NL-Alert kan hard klinken in oordopjes of koptelefoon

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat ruim vier op de tien Gelderlanders (44 procent) die het afgelopen jaar een NL-Alert noodmelding ontvingen, anderen hierover informeerden. Het is belangrijk om anderen te informeren, zodat iedereen direct informatie heeft bij een noodsituatie. Ook de mensen die het NL-Alert niet hebben ontvangen.
Nederlanders jonger dan dertig jaar waarschuwen en informeren anderen het vaakst, gevolgd door ouders met kinderen. Vooral partners, ouders, kinderen en vrienden worden op de hoogte gebracht na de ontvangst van een NL-Alert. Meestal gaat dat via een app- of chatbericht, maar er zijn ook Nederlanders die kiezen voor bellen of even langsgaan. Om nóg meer Nederlanders hun directe omgeving te laten waarschuwen en informeren bij een noodsituatie startte de overheid in mei de campagne ‘NL-Alert: Iedereen direct informatie bij een noodsituatie’.

NL-Alert op je mobiele telefoon

NL-Alert ontvang je op je mobiele telefoon. Ook zie je NL-Alert op steeds meer digitale reclameschermen en digitale reisinformatieschermen in het openbaar vervoer. Ontvang je een NL-Alert op je mobiel, dan hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal bericht.

Over NL-Alert

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over noodsituaties bij jou in de buurt. Denk aan een grote brand, rookwolk met giftige stoffen of terroristische aanslag. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. Ontvang je een NL-Alert? Lees het bericht meteen, kom in actie en informeer anderen.

Volgende testbericht in 2023

Met het NL-Alert testbericht ervaar je hoe een NL-Alert klinkt en eruit ziet. Het volgende NL-Alert testbericht ontvang je op maandag 5 juni 2023 rond 12.00.

Reacties

Cookieinstellingen