Nijmeegse wetenschapster in KRO uitzending Voor wie steek jij een kaarsje op

Foto: KRO

In samenwerking met Omroep Gelderland presenteert Joris Linssen op 3 november om 18.30 een aflevering vanVoor wie steek jij een kaarsje op, waarin overledenen uit Gelderland worden herdacht.

De week van Allerzielen staat bij KRO-NCRV in het teken van het herdenken van mensen die we missen. Een kaarsje opsteken voor een dierbare overledene is een bijzondere manier om iemand te herinneren. Voor wie steek jij een kaarsje op? is vanaf maandag 31 oktober elke werkdag om 18.30 en woensdag 2 november om 20.30 te zien op NPO 2.

Joris Linssen bezoekt in de uitzending van vanavond onder meer het bedevaartsoord Maria van Renkum, in Renkum.

Bijzondere ervaringen

Een zonnestraal op het graf van haar vader, was voor wetenschapper Judith Peters uit Nijmegen de aanleiding om onderzoek naar ‘symbolische onsterfelijkheid’: bijzondere ervaringen, die troost bieden na het overlijden van een dierbare. Een vlinder, een geur of een bijzondere droom. Voor Judith was het duidelijk: de dood beëindigt het leven, maar niet de relatie. Zelf overleed ze in juni op 31-jarige leeftijd aan kanker.

Hipste non van Nederland

Naast bijzondere ontmoetingen op het kerkhof zijn er mooie reportages, onder meer over Dominicanes Holkje van der Veer uit Huissen. Zij overleed op tweede Pinksterdag van dit jaar. Dominicanes Holkje van der Veer werd ook wel de ‘hipste non van Nederland’ genoemd. Aan het woord komen haar broer Wytze en haar vriendinnen Ria en Els, waarmee ze zong in de cantorij van het het Dominicanenklooster in Huissen. De laatste keer dat Holkje voorging zullen ze nooit meer vergeten. Ze was helemaal lyrisch over de natuur die ze zag ontluiken op weg naar de kapel en die liefde bracht ze op de kerkgangers over. Broer Wytze vertelt over hun jeugd in de Amsterdamse wijk Osdorp en hoe Holkje als kind verbaal korte metten maakte met pesters: “Ze kon verschrikkelijk schelden”. Ria en Els zingen de hymne  “Ubi Caritas” voor haar, want daar stond Holkje voor: “Waar vriendschap is en liefde, daar is god.”

Door het branden van een kaars en het vertellen van persoonlijke verhalen leeft de herinnering voort van de mensen die we missen. Wil jij ook een kaarsje aansteken? Dat kan op www.voorwiesteekjijeenkaarsjeop.nl.

Deze en eerdere afleveringen zijn terug te zien via KRO.nl

Huissense Dominicanes

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen