In het zuidelijkste deel van Schuytgraaf komen ruim 230 woningen. Deze buurten worden bij uitstek groen van opzet, alsof Park Lingezegen al in de woonwijk is begonnen.
De woningen worden zo circulair mogelijk gebouwd. Dat betekent dat er bij de bouw zo weinig mogelijk afval en schadelijke uitstoot worden geproduceerd. Dat staat in het Ruimtelijk raamwerk Schuytgraaf veld 26 en 27 dat het college van B en W op 15 december naar de gemeenteraad stuurde.
In dit ruimtelijk raamwerk staat onder meer dat de bouw van woningen moet aansluiten bij het landelijke programma Samen Versnellen
. Dat betekent dat de bouwende partijen moeten laten zien hoe hoog ze scoren op circulariteit, waarbij het de uitdaging wordt om zo circulair mogelijk te zijn. Dat betekent onder meer dat er tijdens de bouw zo weinig mogelijk afval geproduceerd mag worden, dat de gebruikte materialen zoveel mogelijk van natuurlijke herkomst en opnieuw te gebruiken moeten zijn. Daarom worden alle woningen van hout gemaakt. Dat past bovendien erg goed bij de landschappelijke uitstraling van de buurten.
Er worden meer dan 230 woningen voorzien, ruim honderd meer dan aanvankelijk de bedoeling was. Die woningen zijn zeer divers: sociale huurwoningen, patiowoningen, appartementen, twee-onder-één-kap-woningen, rijtjeswoningen en vrijstaande woningen. Een derde van de grond wordt niet bebouwd en wordt dus openbare ruimte. Die wordt heel groen ingericht, zodat Park Lingezegen als het ware de wijk in gehaald wordt. Het speelbos Schuytgraaf grenst onmiddellijk aan deze nieuwe buurten en een steenworp verderop ligt de natuurspeelplaats en kinderboerderij De Park. Zoals ook in de rest van de wijk wordt hier natuurinclusief gebouwd. Dat betekent dat het leefgebied van insecten en vogels niet bruut doorbroken wordt door woningen, maar dat er in de buurt volop plek wordt gereserveerd voor deze dieren. Bijvoorbeeld door voldoende struikgewas voor insecten, bijen en vlinders. En door voldoende nestgelegenheden te maken voor dieren die nu ook al in het gebied leven.
"Dit worden misschien wel de mooiste buurten van Schuytgraaf," vindt wethouder Ronald Paping. "We trekken hier Park Lingezegen
echt de wijk in, zodat je vanuit je huis al van al het groen kunt genieten. Het Park ligt pal naast de deur, met speelbos Schuytgraaf en de natuurspeeltuin De Park op een steenworp afstand. Bovendien zijn we er hier bijzonder goed in geslaagd om tegelijkertijd meer woningen én meer groen in te plannen. Waaronder ook weer een deel sociale huur. Dat maakt dit een prachtige ontwikkeling."
Het ruimtelijk raamwerk wordt nu eerst door de raad besproken. Bij de invulling van deze buurten worden ook de gemeente Overbetuwe en Park Lingezegen betrokken, omdat dit meest zuidelijke deel van Schuytgraaf aan het park en de buurgemeente grenst. Vervolgens komt er een bestemmingsplan, waarbij ook bewoners worden betrokken. Dat plan wordt ook aan de raad voorgelegd. Bij positieve besluitvorming kan de bouw eind 2023 starten.