Maand van de Geschiedenis in Gelderland

22 sep 2022, 10:06 Knipsels
maand van de geschiedenis
Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema Wat een ramp!.
Naast rondleidingen, tentoonstellingen en lezingen zijn er ook kinderprogramma's, theatervoorstellingen en wandelingen: met ruim 550 activiteiten is er voor iedereen wat te doen, in iedere provincie. Een greep uit het programma in Nijmegen, Wijchen en Arnhem.

Programma Nijmegen en Wijchen

Indofilmcafé
De koloniale overheid, Japan en de Republiek Indonesia gebruikten alle drie het medium film voor propaganda. Historicus en filmmaker Gerda Jansen Hendriks laat via fragmenten de verschillende gezichten van de propaganda zien. Kijk mee met het bioscooppubliek van toen: over gezond leven, vrijheidsdrang, recht en veiligheid.
Nijmegen, LUX, 5 oktober.
ONGEKEND Nijmegen
Ongekend vertelt de verhalen die we nog niet kenden. Omdat ze verzwegen zijn, omdat ze de geschiedenisboeken niet haalden, omdat ze niet in de historische canon pasten of omdat we ze niet (ge)zien (hebben). Vijf artiesten laten zich inspireren door Nijmeegs erfgoed en brengen ongekende verhalen voor het voetlicht.
Nijmegen, ONGEKEND, 1 t/m 31 oktober.
024GESCHIEDENIS
Kom dagelijks genieten van een cultureel theatercafé in de Nicolaaskapel met diverse presentaties, muziek en pitches. Speciale gast is literaire YouTube-performer Floris Leest. In de weekends is er nóg meer te doen: kinderspelen, rondleidingen, sport en muziek in het park. Maak kennis met de cultuur en geschiedenis van Nijmegen.
Sinterklaasbrand
Op zondag 16 oktober organiseert Museum Kasteel Wijchen een lezing over een ramp die plaatsvond in Kasteel Wijchen: de Sinterklaasbrand van 1906. Hoe is deze brand ontstaan, wat zijn de gevolgen geweest en hoe komt het dat het kasteel er vandaag de dag nog is? Je komt het allemaal te weten.
Wijchen, Museum Kasteel Wijchen, 16 oktober.

Programma Arnhem

Anton de Kom
Anton de Kom is een Surinaamse antikoloniale schrijver, activist en verzetsheld die in 1934 het invloedrijke boek Wij slaven van Suriname
publiceerde, een aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. In deze documentaire leer je van alles over het leven en werk van Anton de Kom.
Arnhem, Nederlands Openluchtmuseum, 9 oktober.
Schatkamer
De Bibliotheek Arnhem herbergt zo'n 35.000 oude handschriften en de wereldberoemde Atlas van Blaeu. Ontdek in een korte presentatie welke rampen deze topstukken hebben doorstaan en hoe ze in het bezit van de bibliotheek zijn gekomen. Naast een aantal prachtige boekbanden is er speciale aandacht voor de beroemde Atlas van Blaeu en fraaie middeleeuwse handschriften.
Arnhem, Erfgoedcentrum Rozet, 16 oktober.
De complete agenda is te bekijken op: www.
maandvandegeschiedenis.nl/
agenda

Selecteer op Gelderland voor het hele complete aanbod in onze provincie.
Over de organisatie
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2022 voor de elfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar negentiende editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende
partnerorganisaties waaronder de themapartner van dit jaar, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.
De Maand van de Geschiedenis is te vinden op Facebook, Twitter en
Instagram. Praat mee over de Maand met de hashtags #MvdG en #wateenramp