Normdoorbrekende voorstelling Usually I am on top over seksualiteit en vrouwelijkheid is terug

Foto: William van der Voort

De voorstelling ‘Usually I am on top’ van mixed-abled theatergezelschap Speels Collectief gaat na groot succes van de première in afgelopen maart door. De voorstelling over de heersende normen rondom seksualiteit en vrouwelijkheid is op 6 oktober te zien in de Lindenberg.

In een wereld waarin schoonheid en perfecte plaatjes het beeld van de werkelijkheid vervagen en vervangen, trekt Usually I am on top het ideaalbeeld van haar sokkel.

Vrouwen met en zonder beperking

In de voorstelling worden de dominante normen over vrouwelijkheid en seksualiteit bevraagd door een zeer diverse groep van zeven vrouwen met en zonder beperking. Door hun ervaringen en verlangens te delen streven zij naar een absolute verwerping van het heersende moraal.

Nieuwe definitie seksualiteit in Van Dale

En dat is inmiddels deels gelukt. Dankzij USUALLY I’M ON TOP is de definitie van seksualiteit in de Dikke van Dale aangepast. Tijdens onderzoek voor de voorstelling ontdekte Speels Collectief een beperkte betekenis, waarna zij in gesprek ging met het online woordenboek. Ze kwamen tot de conclusie dat de opvatting over seksualiteit inderdaad aan het verschuiven is. De definitie is vervolgens aangepast.

Ruimere betekenis seksualiteit

Voorheen omschreef Van Dale seksualiteit als ‘alles wat het geslachtsverkeer betreft’. Daarbij werd geslachtsverkeer beschreven als het paren van man en vrouw, waarbij de man met zijn penis de vagina binnengaat’. Nu heeft seksualiteit een ruimere betekenis: ‘gevoelens en handelingen die te maken hebben met vrijen en met lichamelijke opwinding’. Hiermee ligt de nadruk nu meer op beleving en gevoel én betreft seksualiteit niet meer enkel heteroseksuelen.

Verschillende perspectieven

“De nieuwe definitie geeft iets meer ruimte voor verschillende perspectieven”, zegt Sanne Arbouw, artistiek en zakelijk leider bij Speels Collectief. Arbouw regisseert ook de voorstelling USUALLY I’M ON TOP. “Maar het blijft één definitie voor een heel breed begrip. En zoals in onze voorstelling naar voren komt, beleeft iedereen seksualiteit op haar, diens of zijn eigen manier.”

Informatie en tickets

Voor meer informatie zie Speels Collectief. Kaarten voor de voorstelling kun je bestellen via de Lindenberg of via theater.nl.

 

Reacties

Cookieinstellingen