Gelderland heeft de meest Kidsproof musea

Foto: Museumvereniging

In totaal telt Nederland het komende jaar 55 Kidsproof musea. Na meer dan 11.000 museuminspecties door 6.000 Museuminspecteurs, dat zijn kinderen tot en met twaalf jaar, mogen musea in tien van de twaalf provincies een jaar lang dit felbegeerde keurmerk voeren.

Met maar liefst twaalf toekenningen heeft de provincie Gelderland de meeste Kidsproof musea van Nederland.  In Nijmegen gaat het onder meer om museum De Bastei. Voor de complete lijst zie: kidsproof musea.

Het kwaliteitsstempel is een initiatief van de Museumvereniging en laat zich het beste vergelijken met de Michelinsterren van de museumwereld. Het komt tot stand door en voor kinderen.

Museum waarderen

Zij moeten het museum waarderen met een 8 of hoger en de NET promotor score, een meetinstrument in hoeverre kinderen het museum zouden aanraden aan andere kinderen, moet zeer goed zijn. Het Nederlands Watermuseum in Arnhem is gewaardeerd met het rapportcijfer 8,61 en één van de kinderen geeft als beoordeling: “Ze hebben een super leuke speurtocht. En je kunt waterproefjes doen en dan een waterprofessor worden!”
Nog nooit zijn er zoveel inspecties ingezonden, ondanks het feit dat we te maken hadden met een lockdown. Deze stijgende lijn past in de trend dat steeds meer kinderen het museum weten te vinden. In 2021 bezochten 2,4 miljoen jongeren tot en met achttien jaar een museum op een totaal van 11,8 miljoen bezoeken.

Lijst

De volledige lijst met Kidsproof musea staat op www.museumvereniging.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen