Bijzondere wandeling aan vooravond herdenking Nijmeegs bombardement

Foto: Paul Rapp

Op 21 februari, de vooravond van de herdenking van het Nijmeegse bombardement, creëert cultureel Nijmegen een avond over hoop, leven en een mooie toekomst.

Zangers, muzikanten, vertellers en dichters staan met hun muziek en woorden stil bij de verwoeste dromen van de vele slachtoffers van deze oorlog tijdens deze herdenkingwandeling.

Stilstaan bij de bombardementsslachtoffers

Ruim 350 zangers, muzikanten, vertellers en dichters creëren samen op de avond van 21 februari vanaf 19.00 uur in de Molenstraatskerk en de Stevenskerk in Nijmegen ruim twee uur lang opnieuw een moment van leven, een moment van hoop op een mooie toekomst. Zij staan aan de vooravond van de herdenking van het bombardement op Nijmegen van 22 februari 1944 met hun muziek en woorden stil bij de verwoeste dromen van de vele slachtoffers van deze oorlogsramp. Dromen die we nooit moeten vergeten.

In 2019 werd voor het eerst zo’n moment van leven in de binnenstad gecreëerd. Toen vooral op straat, nu dus in de twee kerken. Al staan op de brandgrens van het bombardement in het centrum ditmaal op een zestal plekken ook informatiezuilen met verhalen over de stadspijn door de oorlog. Tevens wordt op deze avond stil gestaan bij de steun die Nijmegen na de oorlog kreeg uit vele steden, ook uit het buitenland. De getoonde solidariteit was destijds enorm. Foto’s en teksten op de zuilen laten daarom ook de kracht van de wederopbouw van Nijmegen na de oorlog zien. De waargemaakte droom van een nieuw Nijmegen.

Lichtjes bij de brandgrenzen

Bij de markeringen van de brandgrens in de binnenstad staan overal lichtjes die avond en hardlopers lopen met lichtlantaarns door het centrum vanaf het station. In de Molenstraatskerk is bovendien veertien dagen een expositie over de pijn van de stad, de wederopbouw en de solidariteit die andere gemeenten met Nijmegen deelden, ook uit het buitenland.

Meer informatie vind je op www.brandgrens024.nl 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen