De muziek die Holland Baroque opnam voor de film 'Metamorphosis' wordt op 12 juli door label Pentatone als album uitgebracht. Dit is de eerste keer dat Holland Baroque een soundtrack voor een film heeft opgenomen.
Ter gelegenheid van deze bijzondere release wordt de film 'Metamorphosis' gedraaid tijdens Batenburg Baroque Festival op 12 juli. Het album zal hier als eerste verkrijgbaar zijn. Daarnaast is de soundtrack vanaf deze datum ook beschikbaar op alle grote streamingdiensten, waaronder Spotify, Apple Music en Deezer.
De muziek voor 'Metamorphosis' is zoals de rups in de film: sterk ingezoomd en daarna uitvergroot. Holland Baroque nam fluisterzacht gespeelde muziek op, die door de historische akoestiek van de Pieterskerk in Utrecht én de opname techniek vervolgens werd uitvergroot. Dit maakt het heel fragiel en toch krachtig: net zoals de rupsen en vlinders in de film. Zo volgt de soundtrack de rups-tot vlinder-transformatie, een door Pim Zwier uniek vastgelegd moment. Holland Baroque koos voor zeldzame 17e-eeuwse instrumenten zoals het psalterium, serpent, viola da gamba, barokharp, viola da gamba en historische percussie. Het gebruik van deze instrumenten brengt de film in historische setting. Alle tracks bevatten namen van de rupsen en vlinders die in de film te zien zijn, zoals de wolfsmelkpijlstaart, de kuifvlinder en de hermelijnvlinder.
De muziek begeleidt Pim Zwiers bijzondere documentaire (in 2023 te zien op het IDFA), over de Duitse kunstenares Maria Sibylla Merian (1647-1717) en haar voorliefde voor planten en insecten. Haar studie naar de metamorfose van rupsen tot vlinders leverde niet alleen prachtige prenten en gravures op van dit proces, het was ook de fundering van de entomologie. Centraal in de film staat de observatie van allerlei soorten rupsen.
Met hun missie waarmee ze altijd barokmuziek met het nu verbinden speelt Holland Baroque al bijna twintig jaar een cruciale rol binnen de Nederlandse podiumkunstpraktijk. Deze missie heeft een groot en breed publiek aangetrokken en het gezelschap naar binnen- en buitenland gebracht. De beoordelingscommissie van het Fonds Podiumkunsten ‘is van mening dat het vakmanschap van Holland Baroque buiten kijf staat’ en ‘heeft vertrouwen dat de programmakeuze, die zowel historische westerse tradities als die van niet-westerse culturen omvat, zal leiden tot concerten met aansprekende invalshoeken.’ De Raad voor Cultuur vindt dat Holland Baroque ‘een eigen en uniek geluid heeft’ en ‘spannende programma’s presenteert’. Verder geeft de Raad erkenning van ‘de goede antenne van de tijdsgeest en de grote bewegingen in de samenleving’.
Helaas ontving Holland Baroque 3 juli de adviezen van de Raad voor Cultuur en het Fonds Podiumkunsten met betrekking tot de meerjarige subsidies in 2025-2028. Beide gaven een positieve beoordeling, maar geen financiële toekenning voor de komende jaren. HB is in de eerste plaats zeer verbijsterd en teleurgesteld.
Ze zijn vastberaden om de komende tijd te gebruiken om in gesprek te gaan over de adviezen en te kijken hoe ze onze toekomst verder kunnen invullen.