Nijmegenaren Chris en Malou trekken een jaar lang door de VS en Canada

Chris en Malou tijdens hun vorige reis in de VS met hun hippie camper.
Chris en Malou tijdens hun vorige reis in de VS met hun hippie camper.
Foto: Chris Thomassen

Nijmegenaren Chris en Malou Thomassen reizen een jaar lang door de Verenigde  Staten en Canada. Daarmee wordt een lang gekoesterde droom werkelijkheid. Ze vertrokken halverwege maart naar New York. Inmiddels zijn ze op reis met hun 4×4 camper. Chris gaat binnenkort regelmatig blogs schrijven voor Nijmegen Nieuws over hun reis.

De voorbereidingen waren langdurig en vaak hectisch, vertelt Chris Thomassen. “We zijn er ruim een half jaar mee bezig geweest. Er komt ontzettend veel kijken bij zo’n lange reis.”

Hectisch was zeker het aanvragen van een visum voor de VS. Doordat reizen naar dit land pas sinds kort weer mogelijk is, na twee jaar sluiting door corona, ontstond er een run op afspraken bij het Amerikaanse consulaat. Daardoor konden Chris en Malou over 1,5 jaar een afspraak maken. “En we wilden echt in maart vertrekken. We hebben de hele planning afgestemd op de vele klimaatvariaties in de VS en Canada. Anders zouden we die hele planning weer om moeten gooien.”

Ook het Amerikaanse consulaat in Brussel had maandenlange wachtlijsten. Daarom besloten ze naar het consulaat in Berlijn te reizen, waar ze wel eerder terecht konden. Ook dat werd een reis met hindernissen, maar het is gelukt: ze konden volgens planning vertrekken.

Azië en Afrika

Chris en Malou zijn geboren en getogen in de Nijmeegse wijk Lindenholt. Chris: “Ik ben opgegroeid in de oude boerderij naast sportclub SCE. Malou woonde in dezelfde straat en we zijn nu veertien jaar samen.”

“Ik heb van alles gedaan, in de logistiek en in de bitcoins. Dat laatste verliep erg voorspoedig en daarom ben ik anderhalf jaar geleden voor mezelf begonnen met de reiswebsite www.wereldreizigers.nl. Ik ben gek op reizen, wij allebei. We gaan de laatste tien jaar elk jaar twee of drie maanden samen weg. We zijn veel in Azië geweest. In Indonesië en Thailand, de Malediven, de Filipijnen.. we zijn helemaal gek op de Filipijnen, daar komen we graag terug. Ook reisden we in Zuid-Afrika, in Kenia en Oeganda. En twee keer in de VS, waarvan een keer vier weken met een klein campertje. We hebben toen de Grand Canyon gezien.”

“Het was al heel lang een droom voor ons om echt een jaar lang te gaan reizen, maar we hebben altijd onze carrières voor laten gaan. Nu gaat het echt gebeuren.”

Waarom juist nu? “Ik ben 37, Malou is 31. We staan een beetje op een splitsing: welke kant willen we op? Gaan we ons ergens in het buitenland vestigen? Of blijven we in Nijmegen en stichten een gezin? Dat willen we uitzoeken onderweg en dan een beslissing nemen.”

Onderweg leven ze van de advertenties op de website, die ze blijven onderhouden en natuurlijk ook vullen met verhalen van hun reis. “Talloze merken die iets met reizen te maken willen graag genoemd worden. En je kunt vanuit onze website vluchten en hotels boeken, dat levert ons ook bij iedere boeking een klein bedrag op.” Daarnaast hebben ze een spaarpotje, waar ze even mee vooruit kunnen.

De tekst gaat verder onder de foto.

Chris en MalouChris en Malou tijdens een reis in Oeganda.

Route zorgvuldig uitgestippeld

Ze gaan reizen met hun eigen 4×4 camper, waar ze al verschillende reizen mee gemaakt hebben. “Die hebben we in februari in Antwerpen op de boot gezet, op een speciaal schip voor voertuigen dat in veertien dagen naar Baltimore vaart.”

Zelf vlogen ze in maart naar New York, waar ze samen tien dagen doorbrachten. Daarna vertrokken ze naar Annapolis, Washington DC en uiteindelijk Baltimore, om de camper op te halen en hun reis te beginnen. “We slapen voornamelijk in de camper. Zo nu dan pakken we een Airb&b, maar dat alleen om even bij te komen. We houden erg van de natuur en op veel plekken in de VS mag je gewoon vrij staan.”

Chris heeft de route zeer zorgvuldig uitgestippeld. “Zodat we in de winter in de warme staten zijn en ’s zomers in de koude. Ik heb daarvoor contact gezocht met een Amerikaanse facebookgroep van campereigenaren, die veel reizen. Daar heb ik heel veel tips gekregen, die ik in de definitieve route verwerkt heb.”

Er moest ontzettend veel geregeld worden voor vertrek. “Ik heb een Amerikaans postadres geregeld in Florida, dat had ik ook nodig voor de verzekering.” Goed verzekerd zijn is enorm belangrijk op z’n reis, aldus Chris. “We zijn maximaal verzekerd, zowel voor ziektekosten als de reisverzekering. Daar besparen we niet op. Onze ouders zijn op leeftijd, dus als er iets met hen is willen we snel terugkunnen. En gelukkig staan de VS en Canada op groen, dat was erg fijn voor de verzekering. En we hebben twee telefoonabonnementen bij de provider met de meeste dekking in de VS. Met 80 gig mobiele data, want ik zal veel online werken.”

Soms zal er desondanks geen bereik zijn, in natuurgebieden. “Een paar dagen offline is niet erg. Dan genieten we meer van de natuur. We gaan heel veel wandelen in de bergen: we zijn allebei fit, een hele dag lopen kunnen we wel.”

Het verhaal gaat verder onder de foto.

Chris en Malou

Wakker worden direct aan het strand.

Een jaar lang samen in een camper

Hoe denkt hij dat ze het gaan redden met z’n tweeën, een heel jaar lang samen in een camper onderweg?  “We zijn al een keer drie maanden samen weggeweest. Je bent echt op elkaar aangewezen en moet elkaar kunnen vertrouwen en lang samen in een kleine ruimte kunnen zitten. Dat ging altijd goed, dus ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken. We werken bovendien allebei al twee jaar thuis, dus dat was een goede wenperiode.”

En helemaal alleen zijn ze zeker niet, onderweg. “Familie en vrienden komen ons opzoeken in de meivakantie in Florida en in het najaar komen de ouders van Malou naar de Grand Canyon regio, waar we dan samen rond gaan reizen. En op die facebookgroep met campereigenaren hebben we ook al heel wat contacten gelegd en uitnodigingen gekregen. Mensen zijn supergastvrij! We kregen al van verschillende kanten een home cooked meal en een douche aangeboden.”

Waar verheugen ze zich het meest op? “Helemaal ontkoppelen van het leven in Nederland, helemaal de rust ervaren! Pas na een maand komt die rust, dat kost tijd. En wat gebieden betreft verheug ik me enorm op Yellowstone Park en de highway 1 langs de westkust, waar je bultruggen en walvissen kunt zien.”

Chris en Malou

Bucketlist

En echt voor zijn bucketlist is het bezoek aan Cape Canaveral in Florida en Boca Chica in Texas. “Daar blijven we twee weken in de buurt. Het lijkt me zo gaaf om met eigen ogen een NASA en SpeceXraketlancering te zien en te voelen!”

Maar vooral gaat het om de ervaring, aldus Chris. “Deze ervaring krijg je nergens. Je leert er heel veel van en je gaat andere culturen en hun gastvrijheid waarderen. We hebben geen haast, we gaan er gewoon heel erg van genieten.”

Volg Chris en Malou op hun reis ook via hun eigen website Wereldreizigers.

Chris en Malou

Washington DC

 

Reacties

Cookieinstellingen