Gratis routekaart met Nijmeegse vogelwandeling voor gezinnen

Foto: Merelroute

Hoe leer je kinderen op speelse wijze een band te ontwikkelen met – en te zorgen voor de natuur?  Één manier om dat te doen is door te vogelen.

Het Centre Connecting Humans and Nature van de Radboud Universiteit (RU) heeft hier onderzoek naar gedaan, binnen het internationale project EnviroCitizen.

Billie Merel

In samenwerking met vogelinstituut Sovon lanceert de RU in het Jaar van de Merel een laagdrempelige vogelwandeling voor gezinnen. De gratis wandelkaart vol verhalen van merel Billie leiden wandelaars door de oude binnenstad van Nijmegen op zoek naar de Zwarte Lijster, want wat heeft die eigenlijk nodig om te overleven?

Vanaf zaterdag 22 oktober is de vouwkaart op te halen bij onder andere zeven vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Het verhaal is geschreven voor basisschoolkinderen (van 4 t/m 12 jaar). De route is rolstoelvriendelijk en buggyproof.

Hartje Nijmegen

Naast het spotten van merels kun je tijdens de wandelroute ook in de binnenstad bij verschillende ondernemers terecht voor verrassingen. Zo deelt Kinderboekenwinkel Nijmegen gratis vetbollen uit om vogels de winter door te helpen.  Bij Café De Plak scan je een QR-code en hoor je boswachter Twan aan het woord over vogels die rondom het eetcafé wonen. Bij Bagels & Beans op de Lange Hezelstraat zou er zomaar eens een merel naar binnen gevlogen kunnen zijn. Bij brouwerij De Hemel kunnen kinderen een Merelkleurplaat inkleuren terwijl ouders genieten van Nijmeegs bier en bij Gesha Coffee Bar kun je een vegan Bird Bol bestellen. Alle samenwerkingen met ondernemers worden ondersteund en aangemoedigd door Hartje Nijmegen, een initiatief van Gemeente Nijmegen dat zich inzet voor een groene, aantrekkelijke en bruisende stad.

Praktische informatie

De vouwkaart is vanaf zaterdag 22 oktober gratis verkrijgbaar bij de volgende vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid:

  • De Mariënburg, De Biezantijn, Hatert, Muntweg, Zwanenveld,
  • Lent-De Ster, Oosterhout-De Klif. Of bij de volgende locaties: De Blokkenpiloot, Bagels & Beans
  • (Lange Hezelstraat), Gesha, Cafe de Plak, Kinderboekwinkel Nijmegen, Brouwerij De Hemel.

Bekijk voor alle actuele acties de website www.demerelroute.nl.

Volg ons op social media: instagram.com/merelroute/

vragen via e-mail naar [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen