Nieuwe straatnaam als eerbetoon aan Titus Brandsma: St. Titussingel

Foto: Gemeente Nijmegen

Nijmegen krijgt een St. Titussingel, genoemd naar verzetsheld Titus Brandsma.  De singel loopt van het  Keizer Traianusplein, over de Waalbrug naar de Prins Mauritssingel in Lent.

Dit stelt het college aan de raad voor.

Ere wie ere toekomt

Op 2 februari 2022 nam de raad de ‘Motie: Ere wie ere toekomt’ aan. Daarin riep de raad het college op om in 2022 met een raadsvoorstel te komen om het tracé tussen het Keizer Traianusplein en de Prins Mauritssingel naar Titus Brandsma te vernoemen. Dit naar aanleiding van de verwachte heiligverklaring van Titus Brandsma. Die vond op 15 mei 2022 plaats.

Straatnaam Waalbrug ingetrokken

Het is nodig om de straatnaam Waalbrug in te trekken om de St. Titussingel over de Waalbrug te kunnen laten lopen. Hoewel de straatnaam Waalbrug komt te vervallen, zal de naam van de brug als ‘kunstwerk’ blijven bestaan. Dat betekent dat de straatnaam voor de straat die over de brug loopt vervangen wordt door de voorgestelde St. Titussingel, maar de brug zelf blijft Waalbrug heten.

Heiligverklaring

Titus Brandsma verzette zich in de Tweede Wereldoorlog tegen racisme, discriminatie, nazisme en fascisme. Bovendien werd hij in 2005 uitgeroepen tot grootste Nijmegenaar aller tijden en werd hij in 2022 heilig verklaard. Eerder werd al een straat in het centrum naar hem vernoemd: de Titus Brandsmastraat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen