Goede voornemens: een gezond en succesvol 2023

Foto: Gelukkig Lijf

Het nieuwe jaar is weer begonnen en voor velen betekent dit een frisse start. En hier horen natuurlijk goede voornemens bij, die toch veelal in het teken staan van een gezondere levensstijl.

Partnercontent

“New year, new me”, je kent het wel. Maar hoe vaak heb jij al niet hetzelfde voornemen gehad? Als we ons allemaal aan onze goede voornemens hielden, zouden ze niet ieder jaar weer terugkeren. Wat gaat er mis met goede voornemens en hoe maak jij er een succes van in 2023?

Vroeger en nu

 Goede voornemens zijn al jaren een begrip. Het begon zo’n 4000 jaar geleden met de Babyloniërs. Bij hen ging het nog niet zo zeer om persoonlijke groei. Zij beloofden aan de goden om in het begin van het nieuwe jaar geleende spullen terug te brengen en hun schulden af te betalen. De eerste vorm van goede voornemens (1).

Tegenwoordig staan wijzelf centraal en willen we ons leven maar wat graag verbeteren. En dit is ook logisch. Waar we duizenden jaren geleden nog druk waren met onszelf voorzien in onze basisbehoeftes, gaat het tegenwoordig veel meer om zelfontplooiing. Uit een recent onderzoek van Hello Fresh bleek dat 2 op de 5 mensen goede voornemens opstellen. De volgende voornemens zijn het populairst: gezonder eten, meer sporten en meer tijd doorbrengen met familie en vrienden (2).

Wat gaat er fout?

Hoewel dus een flink aantal mensen goede voornemens opstellen, houden veel van hen deze niet vol. Na 1 maand hebben al 3 van de 10 mensen afscheid genomen van hun goede voornemens. Na 3 maanden zijn dit er 5 van de 10. Uiteindelijk heeft na 2 jaar 8 van de 10 mensen het opgegeven.

Een deel van de oorzaak is de hardnekkige gewoontes waar een groot deel van ons gedrag uit bestaat. Gewoontes zijn dingen die je vaak op dezelfde manier en in dezelfde context doet. Zoals tandenpoetsen, wat heel functioneel is. Maar ook `s avonds op de bank een zak chips erbij pakken (misschien wat minder functioneel). Goede voornemens maken deel uit van een ander proces, namelijk bewuste beslissingen. Deze zijn vaak in strijd met bestaande gewoontes. Helaas hebben de ‘slechte gewoontes’ hierin een groot voordeel, omdat ze automatisch zijn en minder moeite kosten (3).

Daarnaast is het een veel gemaakte fout dat doelen niet concreet worden gemaakt. Wat is gezonder leven? En wanneer ben je meer aan het ontspannen? Dit soort doelen kun je op veel verschillende manieren interpreteren. Als het niet duidelijk is wat je doel is, is het lastig om een plan te maken en is het onduidelijk wanneer het doel bereikt is.

Hoe ga jij het wel volhouden?

Wat doe je hier nu aan? Hier volgen een aantal tips die je kunt toepassen om jouw goede voornemens tot een goed einde te brengen.

  1. Maak het SMART

Om je doelen concreet en zo ook haalbaar te maken, kun je de volgende criteria gebruiken:
Specifiek: Maak precies duidelijk wat je doel is, zonder dat je dit anders kunt interpreteren. Dus niet, “Ik wil minder chips eten”, maar “Doordeweeks eet ik geen chips meer”.
Meetbaar: Zorg dat het resultaat meetbaar is. Dus niet, “Ik wil afvallen”, maar “Ik wil 5 kilo afvallen”.
Acceptabel: Maak het doel acceptabel voor jezelf en je omgeving. Is het verstandig om dit doel na te streven of is het in strijd met dingen die belangrijker zijn?
Realistisch: Is het doel wel realistisch? Heb je genoeg tijd en heb je de middelen? Maak kleine stapjes, het is niet realistisch om van nul keer sporten naar vijf keer in de week sporten te gaan.
Tijdsgebonden: Zorg dat het doel binnen een bepaald tijdsbestek wordt behaald, anders wordt het een oneindig proces. Dus niet, “Ik wil 5 kilo afvallen”, maar “Ik wil 5 kilo afvallen in 2 maanden”.

  1. Maak een plan

Denk na over hoe je je goede voornemens gaat bereiken. Houd hierbij rekening met de huidige gewoontes die in strijd zijn met jouw voornemens. Welke situaties lokken ongewenste gewoontes uit? Deze situaties kun je gaan vermijden, door bijvoorbeeld een andere route naar huis te fietsen als je normaal gesproken langs de snackbar komt. Maar je kunt ook de gewoonte moeilijker maken voor jezelf door bepaalde producten niet in huis te halen. Een andere methode is een als-dan-plan. Als een bepaalde situatie zich voordoet, dan ga ik dit doen. Bijvoorbeeld: als ik zin heb in snoep, pak ik een appel en eet ik die op (3).

  1. Deel jouw voornemens met jouw dierbaren
    Een belangrijk onderdeel van je leven is je sociale omgeving. Als de mensen om je heen snappen waar je mee bezig bent, kunnen ze je ook ondersteunen. Vaak worden dingen ook ‘echt’ als je ze uitspreekt en zorgt het voor een extra stok achter de deur. Wellicht vind je zelfs mensen in je omgeving om samen te werken aan dezelfde doelen. Hoe motiverend als je samen met je gymbuddy naar de sportschool gaat?
  2. Voorkom een alles of niets instelling
    Je bent niet perfect en niet alles zal in één keer goed gaan. Wanneer je je faalmomenten gaat zien als leermomenten, geeft dit alleen maar ruimte voor meer ontwikkeling en zelfkennis. Wat ging er fout? Wat was de situatie en wat lokte het ongewenste gedrag uit? Op basis hiervan kun je een goed plan maken om dit de volgende keer te voorkomen. Zie het als een oefening! 

Wacht niet op het goede moment

Goede voornemens zijn dan wel het meest gebruikelijk om toe te passen aan het begin van een nieuw jaar, het is altijd tijd om te werken aan jezelf en je doelen! Heb je nog geen goede voornemens opgesteld? Je bent nooit te laat. En heb je een hekel aan de term goede voornemens? Dan verzin je zelf een leuke naam! Het is belangrijk om jezelf en je gezondheid serieus te nemen.

Wil je samen werken aan je goede voornemens en doelen? Dan kun je natuurlijk terecht bij ons. Wij helpen je met een plan en motiveren je om vol te houden als je het moeilijk hebt. Plan een kosteloze en vrijblijvende kennismaking bij Gelukkig Lijf Nijmegen in.

 

Bronnen:

  1. (1): https://historianet.nl/maatschappij/dagelijks-leven/wie-bedachten-de-goede-voornemens
  2. (2): https://www.eatly.nl/nieuws/helft-van-de-nederlanders-houdt-goede-voornemens-maximaal-3-maanden-vol
  3. (3): https://www.universiteitvannederland.nl/college/hoe-houd-jij-je-goede-voornemens-dit-jaar-wel-vol
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen