Nieuwe pastoor voor Nijmeegse en Arnhemse Oud-Katholieken

Foto: Oud- Katholieke Parochie Arnhem

Zaterdag 4 maart zal de nieuwe pastoor van de Oud-Katholieke Kerngroep St. Stephanus Nijmegen voor het eerst in Nijmegen voorgaan. De aartsbisschop van Utrecht heeft Rudolf Scheltinga, pastoor van Amersfoort, tevens benoemd tot pastoor van Arnhem/Nijmegen.

Door de combinatie van beide parochies en zijn overige kerkelijke taken is Scheltinga feitelijk een soort “superpastoor.” Rudolf Scheltinga (58) is afkomstig uit Friesland en opgegroeid in de katholieke traditie. Eerder was hij onder andere elf jaar pastoor in Egmond aan Zee. Hij heeft zitting in het collegiaal bestuur van de Oud-Katholieke kerk en is tevens werkzaam als pastoor van Amersfoort. Scheltinga is getrouwd en heeft twee kinderen en een kleinkind.

Pittige klus

Met beide parochies Amersfoort en Arnhem/Nijmegen reikt Scheltinga’s werkgebied van het IJsselmeer tot Winterswijk en van Zwolle tot Boxmeer. Een pittige klus, maar de kerkbesturen, de aartsbisschop en hijzelf hebben er vertrouwen in. Gekscherend werd er in de parochie Arnhem/Nijmegen gezegd: “normaal moeten wij van ver naar de kerk reizen nu mag de pastoor naar ons reizen.”

Opvolger eerste vrouwelijke pastoor

Scheltinga is de opvolger van waarnemend pastoor Brommet en pastoor Joke Kolkman; de laatste was de eerste vrouwelijke pastoor van de parochie Arnhem. In de Oud-Katholieke kerk staan alle ambten open voor iedereen ongeacht geslacht, burgerlijke status, seksuele oriëntatie enzovoort. In de kerkleer staan de persoonlijke behoeften en vragen van het individu centraal. De zetel van de aartsbisschop van Utrecht voert in een onafgebroken lijn terug tot de H. Willibrordus († 739.)

Zelfstandig na conflict met Rome

Nieuwe Pastoor
Pastoor Scheltinga werd begin februari in de Arnhemse parochie geïnstalleerd,.

De Oud-Katholieke kerk staat volop in de katholieke traditie maar is al 300 jaar zelfstandig, na een conflict met Rome. Dat wordt dit jaar herdacht. Niet de scheiding of de oprichting van de kerk wordt gevierd, maar het overwinnen van onmacht en impasse door te doen wat er gedaan moet worden. De samenleving verandert en daarom veranderen ook de discussie- en aandachtspunten: bijvoorbeeld als we zorgplicht voor de wereld en milieu hebben, kunnen of moeten we ons dan ook inzetten voor organisaties als Extinction Rebellion?

Zaterdag 4 maart 19.00 uur Eucharistieviering. Dagkapel Sint Dominicuskerk, ingang hoek Groenewoudeseweg/Heyendaalseweg.

Na afloop ontmoeting en kennismaking. Je bent van harte welkom.

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen