Jaap Robben over zijn nieuwste boek Schemerleven in De Mariënburg  

Foto: Bibliotheek Gelderland Zuid

Op maandag 13 maart tijdens de Boekenweek wordt Jaap Robben geïnterviewd over zijn nieuwste roman Schemerleven in Bibliotheek De Mariënburg.

Het verhaal speelt zich af in Nijmegen en gaat over een vrouw die op 81-jarige leeftijd op zoek gaat naar wat ze ooit verloor tijdens een ontmoeting op de bevroren Waal in 1963.

Overleden kinderen

De roman is gebaseerd op het gedicht Schemerleven dat Robben schreef als stadsdichter van Nijmegen in 2009. Het gedicht werd geplaatst op een bankje op begraafplaats Rustoord ter nagedachtenis aan overleden, ongedoopte kinderen die tussen 1950 en 1990 werden weggenomen bij de bevalling en stiekem begraven moesten worden. Bij de onthulling kwamen tientallen vrouwen naar voren die dit hadden meegemaakt, maar er nog nooit over hadden gesproken.

Birk en Zomervacht

De roman Schemerleven is in september 2022 verschenen. Er zijn al meer dan 22.000 exemplaren verkocht. Jaap Robben is geen schrijver die specifiek voor een leeftijd schrijft, maar voor iedereen in het bijzonder. Met zijn debuutroman Birk veroverde hij boekhandel, lezer en recensent. Birk werd bekroond met o.a. de Nederlandse Boekhandelsprijs. Zomervacht haalde de longlist van de International Booker Prize, was Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door en kreeg veel lof buiten de Nederlandse taalgrenzen. De romans van Jaap Robben worden verfilmd en zijn werk verschijnt inmiddels in vijftien talen.

Buiten beeld

Het interview met Jaap Robben vindt plaats tijdens de Boekenweek. Het thema van de Boekenweek is dit jaar ‘Buiten beeld’, waarbij het draait om literatuur die zich afspeelt buiten het zicht van de samenleving. Het interview start om 20.00 uur.

Kaarten zijn te koop via de website van de bibliotheek: www.obgz.nl/boekenweek.

Reacties

Cookieinstellingen