Historisch WK Bandy voor Dames en Heren in Växjö, Zweden

Foto: Els Fondse

Van 24 maart tot en met 2 april  zal het wereldkampioenschap bandy voor dames en heren worden gehouden in  Växjö in het zuiden van Zweden. De wedstrijden worden in een indoor stadion gespeeld in het plaatsje Åby vlak bij Växjö.

Een historische gebeurtenis, omdat het de eerste keer is dat WK’s voor dames en heren in dezelfde periode en dezelfde plaats worden gespeeld.

Tweede keer voor damesteam

Het is de tweede keer in de Nederlandse bandy historie dat het Nederlands damesteam gaat deelnemen aan een WK bandy. De dames zijn vorig jaar in hun eerste WK direct wereld-kampioen geworden in de B-groep. De heren doen al geruime tijd mee aan WK’s en spelen in de top van groep B.

Minder deelnemers

Doordat de deelnamekosten aan de WK vrij hoog zijn door een wat mindere financiële positie binnen de wereldbond Federation of International Bandy (FIB) zullen er minder teams aan de WK’s deelnemen dan normaal. De dames spelen hun wedstrijden in één groep van zes teams, onderverdeeld in twee poules (29 maart-2 april). De heren spelen in groep B met 6 teams (24-27 maart). Tegelijk met de dames speelt ook groep A van de heren.

De dames nemen het in hun poule op tegen Zwitserland en Oekraïne. Bij een goed resultaat wordt nog gespeeld tegen een of meer teams uit de andere poule (Zweden, Finland, USA). De heren spelen tegen Zwitserland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Duitsland.

Dames en heren komt voor de helft uit Nijmegen

De Nederlandse selecties van 18 spelers bij de heren en 16 speelsters bij de dames bestaan voor ruim de helft uit spelers en speelsters uit de regio Nijmegen, die allemaal spelen bij Bandy Vereniging Nijmegen. Bij de heren wonen de andere spelers in Eindhoven (1), Noorwegen (4) en Zweden (1). De dames hebben ook speelsters uit Geleen (2), Tilburg (2), Amsterdam (1), Dordrecht (1) en Zweden (3, waarvan 1 van origine uit Nijmegen).

Zaterdag 18 maart 18:30-20:30 uur zal de afsluitende training plaats vinden in ijsbaan Triavium te Nijmegen. Beide teams zullen daar tegelijk trainen.

Volg het Bandyteam via:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen