Nijmeegse binnenstad in januari 2025 zero-emissiezone

Foto: Gemeente Nijmegen

Om de leefbaarheid en het verblijfsklimaat te verbeteren stelt Nijmegen (als één van de 30 tot 40 gemeenten in Nederland) drie  gebieden in zonder uitstoot van schadelijke stoffen.

Zo’n gebied wordt een zero-emissiezone  genoemd en de binnenstad wordt zo’n ZE-zone.  Dat geldt ook voor het nieuw te ontwikkelen ‘Hof van Holland’ en voor de campus Heijendaal.

Green deal Zero Emission

In de Nederlandse steden rijden steeds meer vrachtwagens en bestelauto’s. De uitstoot van schadelijks stoffen (emissie) daarvan kan ten koste gaan van de gezondheid, leefbaarheid, bereikbaarheid en veiligheid in steden. In 2014 heeft gemeente Nijmegen een convenant gesloten om de stedelijke logistiek efficiënter en duurzamer te maken: de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek (ZES). Als gevolg daarvan wordt de binnenstad per 1 januari 2025 een zero-emissiezone. Dat geldt ook voor het nieuw te ontwikkelen ‘Hof van Holland’ en voor de campus Heijendaal.

Wat betekent dat?

Dit betekent dat in die gebieden vanaf 2025 in principe alleen nog emissievrije logistieke voertuigen mogen rijden (elektrisch en waterstof). Dit heeft gevolgen voor de bevoorrading van winkels en horeca, maar denk ook aan vuilniswagens, glazenwassers, klusbedrijven, pakketbezorgers voor particulieren, veegwagens, opbouw markt en ga zo maar door.

Overgangsregeling

Er is wel een landelijke overgangsregeling afgesproken voor relatief ‘schone’ voertuigen waar nu nog geen of onvoldoende alternatieven voor zijn. Informatie over de maatregelen die je kunt nemen en de overgangsregelingen vind je hier.

Reacties

Cookieinstellingen