Zilveren Waalbrugspeld voor Jan Troost tijdens afscheidsfeest

Foto: Troost over Leven

Jan Troost (65) kreeg onlangs de zilveren Waalbrugspeld uitgereikt door burgemeester Bruls voor bijzondere verdiensten voor onze stad. Jan Troost heeft zich vijftig jaar ingezet om de belangen van chronisch zieken en gehandicapten te behartigen.

Jan Troost, die door de brozebottenziekte al sinds zijn jonge jaren in een rolstoel zit, organiseerde zijn eerste demonstratiemars op 14-jarige leeftijd, om cultuurhuis De Lindenberg rolstoeltoegankelijk te maken. Met succes, waardoor deze plek voor hem ‘heilige grond’ werd. Vorig jaar presenteerde hij hier zijn boek ‘Troost Over Leven’.

Voorzitter gehandicaptenraad

Jan Troost zette zich onder andere acht jaar lang in als voorzitter van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad, was de stuwende kracht achter de Werkgroep Integratie Gehandicapten (WIG) en werkte als coördinator Toegankelijkheid en wonen bij Zelfregiecentrum Nijmegen. Ook speelde hij in de mede door hem opgerichte theatergroep ‘De beperkte Drie-eenheid.’

Eigen afscheidsfeest

Naast zijn inspanningen voor de Nijmeegse samenleving was Jan Troost ook actief in Den Haag. Hij slaagde erin de aandacht voor chronisch zieken en gehandicapten ook op de landelijke politieke agenda te krijgen. Iedereen verdient een plek in de samenleving, is zijn motto.

De burgemeester reikte de Zilveren Waalbrugspeld uit op zaterdag 22 april in een passende locatie: Cultuurhuis De Lindenberg. Dat gebeurde voorafgaand aan Troosts ‘prematoriumparty’. Hij heeft uitgezaaide slokdarmkanker en niet lang meer te leven. Als afscheid van al zijn dierbaren organiseerde hij dit bijzondere feest.  “Ik heb zo veel begrafenissen meegemaakt, zo vaak de dood in de ogen gezien, ik wil er een feestje van maken.,” vertelt hij op GLD.nl.

Meer over deze bijzondere stadgenoot kun je lezen op zijn website: Troost over Leven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen