Nijmeegse microbioloog in de race voor Wetenschapstalent 2023

Foto: New Scientist

Het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist presenteerde gisteren op zijn website de vijftien genomineerden voor de titel van het grootste wetenschapstalent van Nederland en Vlaanderen.

De genomineerden komen uit alle hoeken van de wetenschap: van onderzoek naar de impact van een ruimtereis op een bacterie tot het in kaart brengen van de embryonale ontwikkeling van de mens. De genomineerde Nijmeegse kandidaat is Jorge Domínguez-Andrés (1988), microbioloog bij het Radboudumc.

Iedereen kan meestemmen

Iedereen kan via newscientist.nl/talent stemmen en zo meebepalen welke wetenschapper tijdens het Weekend van de Wetenschap tot Wetenschapstalent 2023 wordt gekroond.

De online stembus is open van 16 augustus tot en met 15 september.

Podium voor jonge wetenschappers

De verkiezing wordt dit jaar voor de zevende keer gehouden. Twee jaar geleden werd evolutionair ecoloog Edwin Pos van de Universiteit Utrecht met meer dan 7000 stemmen verkozen tot Wetenschapstalent 2021.

De verkiezing is bedoeld om het onderzoek van jonge wetenschappers een podium te geven. “De wereld staat aan de vooravond van een groot aantal zeer ingewikkelde mondiale uitdagingen en meer dan ooit hebben we de wetenschap nodig om ons verder te helpen” zegt Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist. “Of het nu gaat om nieuwe inzichten op gebied van het klimaat, kunstmatige intelligentie, de quantumcomputer of kweekvlees; onderzoek hiernaar is onontbeerlijk.”

Publieks- en juryoordeel

Universiteiten en kennisinstellingen hebben de afgelopen maanden hun jonge talenten aangedragen. Uit deze kandidaten zijn 15 toptalenten geselecteerd waar het publiek op kan stemmen. Na de publieke stemronde buigt een jury zich over de vijf kandidaten met de meeste stemmen. Hieruit volgt een nummer één, twee en drie.

De jury van dit jaar bestaat uit Ad IJzerman (emeritus hoogleraar Farmacochemie en bestuurslid KHMW), Marcel Levi (voorzitter NWO), Sara Bals (professor Elektronenmicroscopie voor materiaalkunde Universiteit Antwerpen), Zoë Ghyselinck (Jonge Academie Vlaanderen) en Jim Jansen (hoofdredacteur New Scientist).

Geldprijs

De winnaar van de titel New Scientist Wetenschapstalent 2023 ontvangt een geldprijs van 1500 euro, mede mogelijk gemaakt door de Van der Voort Groep B.V.

Prijsuitreiking

De vrijdag voor het Weekend van de Wetenschap op 7 en 8 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt via een video die op de New Scientist website te vinden is. De winnaar presenteert vervolgens tijdens het Gala van de Wetenschap op 21 november 2023 het onderzoek waar hij of zij aan heeft gewerkt.

De genomineerden

  • Annemieke Witteveen (1987) Patiënt-level modelling, Universiteit Twente
  •  Bernadette de Bakker (1986) Geneeskunde, Amsterdam UMC
  • Casper van der Kooi (1990) Biologie, Rijksuniversiteit Groningen
  • Emilie Caspar (1987) Neurowetenschappen, Universiteit Gent
  • Esther Wolfs (1985) Biomedische Wetenschappen, Universiteit Hasselt
  • Harish Vedantham (1985) Sterrenkunde, ASTRON en Kapteyn Astronomisch Instituut
  • Jorge Domínguez-Andrés (1988) Microbiologie, Radboudumc Nijmegen
  • Karuna van der Meij (1993) Community genetics, Vrije Universiteit Amsterdam
  • Sanne Akerboom (1988) Regulering en bestuur, Universiteit Utrecht
  • Sofie Claerhout (1993) Forensische genetica, Koninklijke Universiteit Leuven 
  • Sophie Veldhuijzen van Zanten (1985) Radiologie en Nucleaire geneeskunde, Erasmus Medisch Centrum 
  • Stefan Buijsman (1995) Filosofie en Informatica, TU Delft
  • Tim van Emmerik (1989) Hydrologie, Wageningen University
  • Vincent Voet (1987) Polymeerchemie, NHL Stenden Hogeschool
  • Wim Thiery (1987) Geografie, Vrije Universiteit Bruss
Dossier: Radboudumc
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen