Open Monumentendag Nijmegen met thema Levend erfgoed

Begraafplaats Rustoord
Begraafplaats Rustoord
Foto: Open Monumentendag

Aankomend weekend is het weer Open Monumentendag. Het thema van dit jaar is Levend erfgoed, ook wel ‘Immaterieel erfgoed’ genoemd. Een verzamelnaam voor culturele gebruiken, tradities en ambachten die in de loop der tijd zijn ontstaan en die mensen willen doorgeven aan een volgende generatie.

De Vierdaagse in Nijmegen is zo’n voorbeeld van levend erfgoed. Zonder Nijmegen zou er geen Vierdaagse zijn en Nijmegen zonder dit jaarlijkse wandelfestijn kunnen we ons bijna niet voorstellen.

Beleving

Het gebouw en het levende erfgoed hebben elkaar dus nodig om écht tot hun recht te komen. Zo komt een molen pas echt tot leven als je een molenaar aan het werk ziet en zijn verhaal hoort. Of wordt een bezoek aan de St. Stevenskerk een bijzondere ervaring als je er naar een koor of orgel kunt luisteren. De relatie tussen het gebouw en wat erin gebeurt geeft de beleving van de bezoeker extra glans.

Verbinding

Dat maakt deze Open Monumentendag extra bijzonder. De monumenten bepalen het gezicht van de stad, maar het is ons ‘levende erfgoed’ dat deze monumenten leven inblaast en mensen met elkaar verbindt.

De organisatie wenst je een mooie ontdekkingsreis langs de vele monumentale schatten die onze stad rijk is!

Voor het programma van beide dagen zie Open Monumentendag Nijmegen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen