Mantelzorg blijft zwaar na verhuizing naar verpleeghuis

Foto: Alzheimer Nederland

Ruim een kwart (27 procent) van de mantelzorgers zorgt voor een naaste die in een verpleeghuis woont. Uit de Dementiemonitor 2022 blijkt dat deze groep zich steeds zwaarder belast voelt.

Wat zijn de oorzaken hiervan? Alzheimer Nederland vroeg het 436 mantelzorgers én 307 zorgprofessionals.

De belangrijkste uitkomsten

  1. De belasting van mantelzorgers blijft hoog na verhuizing van de naaste: vier op de tien heeft evenveel of zelfs meer zorgtaken. Gemiddeld besteden mantelzorgers 13 uur per week aan de zorg van hun naaste. Zorgprofessionals schatten dit een stuk lager in met gemiddeld 4,5 uur per week.
  2. Vier op de tien mantelzorgers voelen zich evenveel of zelfs zwaarder belast met de zorg voor hun  dierbare na de verhuizing naar het verpleeghuis. Ook dit wordt door zorgprofessionals onderschat: slechts een kwart van de professionals denkt dat mantelzorgers zich evenveel of zwaarder belast voelen na de verhuizing.
  3. Een derde (32 procent) van de mantelzorgers draagt de zorg alleen. Dit maakt het extra zwaar
  4. Mantelzorgers ervaren een gebrek aan ondersteuning: na de verhuizing naar het verpleeghuis valt alle ondersteuning weg: de casemanager, huishoudelijke hulp, en ook de dagactiviteiten van de naaste. Er komt niets voor in de plaats.
  5. Een op de drie mantelzorgers én zorgprofessionals vindt dat er onvoldoende activiteiten worden georganiseerd voor de bewoners met dementie
  6. Maar liefst 70 procent van de zorgprofessionals geeft aan dat zij onvoldoende tijd hebben om de zorg te leveren die de bewoners met dementie nodig hebben. De helft zegt dat er een tekort is aan vast personeel én invalkrachten.

Belangen behartigen

Alzheimer Nederland gebruikt deze uitkomsten om de belangen te behartigen van de mensen met dementie en hun mantelzorgers. Wij pleiten ervoor dat mantelzorgers meer aandacht en ondersteuning krijgen van het verpleeghuis. En dat er vanuit het verpleeghuis meer (passende) activiteiten voor mensen met dementie worden georganiseerd.
Wil je meer informatie of wil je weten hoe je met jouw ervaring kunt bijdragen aan belangrijk onderzoek? Bekijk dan de pagina over het Alzheimer Nederland panel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen