112

Nijmegenaar bestraft voor bedreigen ex-schoonouders met zelfgemaakt explosief

Foto: Nijmegen Nieuws

De rechtbank veroordeelt een 40-jarige man uit Nijmegen tot een gevangenisstraf van zestien maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

De man is schuldig aan bedreiging met brandstichting en het aanwezig hebben van een zelfgemaakt explosief.

Bedreigingen

De Nijmegenaar verstuurde in september 2023 berichten waarin hij zijn voormalige schoonouders bedreigde met brandstichting. Ook had de Nijmegenaar een zelfgemaakt explosief in zijn schuur liggen. De rechtbank vindt niet bewezen dat de man met dit explosief daadwerkelijk brand wilde gaan stichten. Daarbij speelt een rol dat de politie onvoldoende onderzoek deed naar aanleiding van de verklaring van de man over de aanwezigheid van het explosief.

Met de bedreigingen veroorzaakte de man grote angst bij zijn voormalige schoonouders en bij zijn ex-partner.

Voorwaarden

Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van drie jaar. In die drie jaar moet de man zich aan enkele voorwaarden houden, waaronder de verplichting zich te laten behandelen. Verder mag hij vijf jaar lang op geen enkele manier contact hebben met zijn voormalige schoonouders. Het contact met zijn ex-partner wordt beperkt tot het contact dat strikt noodzakelijk is in verband met een omgangsregeling met hun dochter, mocht die door de bevoegde rechter worden vastgesteld.

Uitzitten eerdere straf

De rechtbank bepaalt verder dat de man een eerder voorwaardelijk opgelegde gevangenisstraf van drie weken alsnog moet uitzitten. Tot slot moet de man een schadevergoeding betalen van in totaal 800 euro.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen