Bed-bad-brood: gemeente loopt budget mis

Foto: FaceMePLS

Door toch door te gaan met de opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers, loopt de gemeente Nijmegen ‘het budget voor integratie’ van het Rijk mis. Daar is burgemeester Hubert Bruls zich van bewust, laat woordvoerster Suzanne Baks weten.

‘Wij vinden het inhumaan dat er mensen dan maar onder de brug moeten slapen’, is de boodschap van de Raad aan de landelijke politiek. Dat beaamt Baks. “Wij hebben ervoor gekozen om deze mensen te blijven helpen.”

Budget voor integratie

Gemeenten die hun opvangcentra niet sluiten, worden gekort op hun ‘budget voor integratie’. Premier Mark Rutte noemde dat ‘de ongezellige kant van het akkoord’.

Hoeveel geld de gemeente gaat mislopen is niet duidelijk. Baks: “Het is niet dat we jaarlijks een bepaald bedrag krijgen voor de noodopvang. Pas achteraf worden de kosten daarvan berekend.”

Nieuw potje

De Nijmeegse coalitie heeft voor 2015 een bedrag van 60.000 euro beschikbaar gesteld voor de illegale asielzoekers. Daarvan krijgen ze normaal gesproken een groot deel terug van het Rijk. En daar gaat op gekort worden. Uit welk potje dat geld dan moet komen, is nog niet bekend. “Er is nu besloten welk standpunt we innemen. Waar we het geld vandaan halen, daar moet nu een oplossing voor worden gezocht”, aldus Baks.

Lees ook:

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen