Amnesty International roept gemeenteraad op tot keuze duurzame en rechtvaardige bank

14 okt , 20:35 Nieuws
amnesty international protest fotomoment bordes 12 scaled
Amnesty International
In een brief aan de gemeenteraad roepen Amnesty International Nijmegen en GroenGeld Nijmegen op om respect voor natuur en klimaat, én mensenrechten, een groot gewicht te geven in de keuze voor een nieuwe huisbank.
Klimaatverandering heeft alles te maken met mensenrechten, omdat het effect heeft op het milieu én ons eigen welzijn. Cyclonen, bosbranden, honger door mislukte oogsten: mensenrechten zoals het recht op leven, gezondheid, huisvesting, voedsel en water komen erdoor in het gedrang.
Deze rampen worden aangejaagd door klimaatverandering, en bedrijven die te weinig doen om klimaatverandering tegen te gaan, worden gefinancierd door banken. De Nederlandse banken zijn internationaal, en spelen ook buiten Nederland een grote rol. De uitstoot van ING Bank alleen is anderhalf keer zo groot als de gehele uitstoot van Nederland: 264 Megaton CO2 per jaar.
Financieren van mensenrechtenschendingen
Daarnaast investeren Nederlandse banken ook in activiteiten die rechtstreeks leiden tot mensenrechtenschendingen. Zo investeert Rabobank in sojabedrijven, waardoor de bank bijdraagt aan vernietiging van de Amazone, het leefgebied van de inheemse bevolking. Mensenrechtenactivisten die zich tegen deze vernietiging uitspreken, worden bedreigd en vermoord.
In de afgelopen vier jaar hebben Rabobank, Ing Bank en ABN AMRO gezamenlijk 2 miljard dollar geïnvesteerd in bedrijven die lobby’en tégen behoud van het Regenwoud in Brazilië. Tegelijkertijd zorgt diezelfde vernietiging van de Amazone voor grote uitstoot van CO2.
Fracties Nijmeegse Gemeenteraad
Alle fracties van de gemeenteraad worden benaderd door Amnesty Nijmegen en GroenGeld.
De officiële overhandiging van een brief, mede ondertekend door Bank Track, een internationale onderzoeksorganisatie, vond vorige week plaats in de hal van het Gemeentehuis.  Daarbij werd ook het nieuwste exemplaar van het Amnesty magazine Wordt Vervolgd gepresenteerd, met daarin een artikel over ING, de huidige huisbank van de Gemeente Nijmegen.
De gemeenteraad beslist over de aanbestedingscriteria voor haar huisbank voor de komende tien jaar. Amnesty en GroenGeld hopen dat het Klimaat, en de daarmee gepaard gaande mensenrechten, daarin zwaar zullen wegen.