Minder in de file? 5 tips om het leed te verzachten

26 okt 2015, 9:00 Nieuws
tomtom iphone verkeer bestuurder navigatie auto chauffeur wegen snelweg stad file hq persfoto e1445873330478
pd persfoto

Wie vaak 's ochtends de auto pakt kan er over meepraten: rondom Nijmegen sta je vaak vast, of loop je op zijn minst vertraging op. Vooral de A12 is berucht. Gelukkig gaan zowel de provincie als de regering investeren in het probleem. Maar voor direct resultaat kun je zelf ook veel doen.

De Nederlandse overheid neemt de overvolle wegen gelukkig serieus. Het Rijk gaat onder andere 600 miljoen euro extra investeren in het programma Beter Benutten. Dat plan bestaat uit allerlei waardevolle initiatieven om Nederland beter bereikbaar te maken. Ook de provincie investeert 30 miljoen euro. Dat geld gaat naar spitsmijdingsprojecten rondom Arnhem-Ede-Veenendaal en de Waalbrug bij Nijmegen.

Al die overheidsinitiatieven hebben een gemeenschappelijk nadeel: het duurt even voordat ze resultaat opleveren. Gelukkig kun je in de tussentijd zelf wat doen. Om het voor jezelf gemakkelijker en veiliger te maken, maar ook om het fileprobleem te verminderen.

1. Werk vaker thuis

Overleg eens met je werkgever of je een of meerdere dagen per week thuis kunt werken. Natuurlijk is dat niet voor iedere beroepsgroep een optie, maar voor wie met een laptop en kop koffie productief kan zijn, is het een welkome afwisseling. Je bent niet alleen productiever, maar ontlast ook je auto en de weg.

2. Vermijd de spits

Is thuiswerken geen optie of moet je toch een aantal dagen per week op je werkadres zijn? Probeer dan in ieder geval de spitsuren te vermijden. Dat scheelt tijd en frustratie voor jezelf, en je draagt je steentje bij aan het oplossen van het fileprobleem. Ook carpoolen is een goed idee, net als reizen met de trein. En wie dichter bij het werk woont, kan natuurlijk ook met de fiets of te voet.

3. Beloning via slimme diensten

Het resultaat van de overheidsinspanningen laat veelal nog even op zich wachten, maar sommige particuliere diensten zorgen nu al voor minder files en meer tevreden bestuurders

. Zo zijn er diensten die je belonen voor het ontzien van tijdstippen waarop relatief meer ongelukken gebeuren. Sommige koppelen daaraan zelfs een speciale autoverzekering

, waarbij je door bewust rijgedrag en het vermijden van drukke en gevaarlijke tijdstippen korting (tot maar liefst 25%!) op je premie krijgt.

4. Veiliger filerijden

Kom je toch onverhoopt in de file, zorg dan vooral voor je eigen veiligheid, en die van een ander. Schakel op tijd je waarschuwingslichten in als je een file nadert, zodat ook achteropkomende bestuurders tijdig kunnen remmen. Geef motorfietsen de ruimte. Schakel bij stilstand de motor uit, dan scheelt onnodig benzineverbruik.

5. Mobiliteitsbudget

Ben je werkgever? Dan is een mobiliteitsbudget

een slimme manier om bij te dragen aan het verminderen van het fileprobleem. Een mobiliteitsbudget is een vast bedrag waarbinnen medewerkers zelf hun woon-werkverkeer regelen. Hoe ze dat doen, is een vrije keuze. Dat bedrag kunnen ze dus besteden aan een nieuwe fiets, maar ook aan benzine of een treinabonnement. Ook interessant voor ZZP-ers!

Een aantal particuliere diensten spelen hier handig op in. Door voorzieningen als ritregistratie

en allerlei stimulerende maatregelen die helpen met het verminderen van de druk op de wegen. Voor de werkgever betekent dit veel minder administratieve rompslomp en voor de werknemer meer keuzevrijheid. Bovendien gaan zij door die eigen verantwoordelijkheid over het mobiliteitsbudget bewustere keuzes maken. Ze kiezen daarbij vaker voor 'verantwoordere' alternatieven als bus, trein of fiets. Een positieve ontwikkeling.

(Advertorial)