Week van de Teek: Wat te doen bij een tekenbeet?

12 apr 2015, 10:59 Nieuws
teek
California Department of Public Health

Maandag 13 april begint de Week van de Teek. Dit wordt jaarlijks in het vroege voorjaar georganiseerd om aandacht te besteden aan teken en tekenbeten en aan de mogelijke gevolgen van de ziekte van Lyme.

Voorkom een tekenbeet

  • Vermijd zo mogelijk dichte begroeiing en struikgewas, want hier bevinden zich de teken meestal voordat ze vallen en of zich hechten aan mens of dier.
  • Draag tijdens het werk gesloten en huidbedekkende kleding van een lichte kleur.
  • Smeer de onbedekte huid in met anti-insectenmiddel met 30-50 procent DEET.
  • Spuit sokken, schoenen en broek eventueel in met een DEET kledingspray.
  • Draag eventueel geïmpregneerde broeken met permitrine (verkijgbaar bij gespecialiseerde outdoorzaken). Let op: blijf wel altijd goed controleren op teken.
  • Zorg voor een tekenverwijderaar in de EHBO-kist
  • Controleer na werkzaamheden of een uitstapje in bos en natuur uw lichaam en uw kleding op teken. Controleer ook op de moeilijk zichtbare plekken.

Ik ben gebeten door een teek. Wat nu?

Op de eerste plaats, verwijder de teek zo snel mogelijk en in ieder geval aan het eind van de werkdag. Als u een volgezogen teek heeft verwijderd, zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Ga naar de huisarts:
    In de nieuwe CBO richtlijn wordt de mogelijkheid genoemd om binnen drie dagen na een tekenbeet preventief eenmalig een dosis antibiotica te nemen. De huisarts kan dit met u bespreken en zonodig voorschrijven. Het is nog niet duidelijk of dit de ziekte van Lyme voorkomt. Ook is niet duidelijk of dit kan leiden tot bijwerkingen zoals resistentie. RIVM en de tekenradar doen hier onderzoek naar. Meer informatie vindt u bij tekenradar.nl
  • Registreer dat u gebeten bent en waar op uw lichaam. Houd de beet plek 3 maanden in de gaten. Als u een rode ring of rode plek ziet ontstaan ga dan naar de huisarts voor een antibiotica kuur.
  • Ga naar de bedrijfsarts:
    Als u vragen heeft over de ziekte van Lyme en zich zorgen maakt over uw gezondheid na een tekenbeet kunt u terecht op het preventiespreekuur van de bedrijfsarts. Ga ook naar de bedrijfsarts als u niet verder komt met uw behandelaars en blijft zitten met uw klachten. De bedrijfsarts kan u eventueel verwijzen naar een gespecialiseerde Lyme poli.
  • Hoe kom ik bij de Lyme poli? Het UMC Radboud is een van de bekendste Lyme-poli's van Nederland. De huisarts of bedrijfsarts kan u hier naar verwijzen of met hen telefonisch overleg hebben over uw situatie.

Verwijderen van een teek

Voor het verwijderen van een teek is het niet altijd nodig om naar een huisarts te gaan. Dit kunt u in de meeste gevallen zelf doen of door iemand anders laten doen. Het belangrijkste is dat u de teek zo snel mogelijk verwijdert!

  1. Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen voordat u de teek verwijdert.
  2. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid beet, bij voorkeur met een puntige pincet of speciaal tekenverwijderinstrument.
  3. Trek de teek er langzaam uit. Als er een stukje van de monddelen van de teek in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter.
  4. Ontsmet het beetwondje met 70% alcohol of jodium.
  5. Noteer de datum waarop u bent gebeten in uw agenda.
  6. Houd daarna tot 3 maanden na de tekenbeet de huid rondom de beet in de gaten.