Innovatie-award voor Faberplein voor toepassing circulair bekersysteem

Foto: Jan Willem de Venster

Jaarlijks mag Stichting Vierdaagsefeesten, als cadeau van Gemeente Nijmegen, een geldbedrag van €1500,- uitreiken aan een innovatief initiatief tijdens de Vierdaagsefeesten. Dit jaar gaat de prijs naar het Faberplein, omdat zij het nieuwe bekersysteem van de Vierdaagsefeesten ontzettend goed hebben geïmplementeerd.

Bas Neienhuijsen, organisator van het Faberplein, mocht de cheque voor het bedrag in ontvangst nemen uit handen van Nijmeegs burgemeester Bruls.

Makkelijke beslissing

Dát de prijs dit jaar met het nieuwe bekersysteem te maken moest hebben, was geen moeilijke beslissing voor de jury, bestaande uit Arjen Besselink, manager afdeling Stadsontwikkeling en projectmanager Vierdaagse bij gemeente Nijmegen, en Joris Bouwmeister, directeur-bestuurder van Stichting Vierdaagsefeesten. Maar eigenlijk zou de award dan moeten gaan naar álle bezoekers en ondernemers: iedereen draagt zijn steentje bij aan het succes van dit systeem.

Burgemeester Bruls: “Ik ben ontzettend aangenaam verrast hoe groot het effect nu al is. We zijn hiermee gestart als meerjarenproject, om langzaam toe te werken naar steeds minder afval op de grond tijdens de Vierdaagseweek. Petje af aan iedereen die hieraan meewerkt!”

Uit het juryrapport

Wie van alle deelnemende partijen er nu het meest positief uitspringt? Dat was een lastige keuze. Zij hebben zich in hun beoordeling onder meer laten informeren door de 10 coaches van CircularPET die deze week alle ondernemers ondersteunen met tips bij de implementatie van het bekersysteem. De hoofdredenen uit het juryrapport om deze prijs aan het Faberplein toe te kennen:

  • Faberplein had zaterdag direct bij aanvang van de Vierdaagsefeesten de communicatie richting de bezoeker bij iedere bar duidelijk hangen in de aangeleverde huisstijl die zorgt voor goede herkenbaarheid in de hele stad;
  • Het personeel van Faberplein was goed geïnstrueerd en de barinrichting met een eigen buizensysteem zorgt voor efficiënt stapelen en minder vervuiling in de bekerzak;
  •  Zeker voor een plein dat zó druk bezocht is, is het verschil in afval vergeleken met voorgaande edties van de Vierdaagsefeesten enorm groot. Ook in de drukke avonduren liggen er weinig bekers op de grond;
  • In het voortraject is Faberplein altijd aanwezig geweest bij de verschillende bijeenkomsten en ook in de werkgroep heeft Faberplein meegedacht in bijvoorbeeld de juiste communicatie naar de bezoeker en de instructie richting personeel;
  • Waar zij aanvankelijk zeker sceptisch waren over de precieze werking van het systeem, waren zij al na dag één van de Vierdaagsefeesten zó enthousiast, dat ze inmiddels zelfs zeggen: ‘Dit hadden we 10 jaar eerder moeten doen!’ Dat enthousiasme werkt aanstekelijk en biedt goede hoop voor verdere innovaties.

Bas Neienhuijsen reageerde blij verrast op de ontvangst van deze prijs: “Ik ben zo enorm trots op het personeel! Het was een hoop werk om het uit te leggen, vooral aan alle externen, maar ze hebben het super goed gedaan! De prijs gaat natuurlijk de fooienpot in!”

Overige positieve vermeldingen

Naast Faberplein wil de jury nog graag een aantal andere ondernemers in het zonnetje zetten die positief opvielen. Zo hebben het Vlaams Arsenaal en de Dromaai op hun terras op alle tafeltjes de beker-infographic in de menuhouders gestoken, waardoor de bezoekers extra goed worden geïnformeerd. Het Valkhof Festival en Park Kronenburg helpen mee aan een goede evaluatie door met de Vierdaagsefeesten hun cijfers te delen over hoe vaak bezoekers hun beker inleveren bij de bar. Festival op het Eiland heeft de communicatie bij de barren mooi geregeld met grote bouwhekdoeken naast de bar. Le Café in de Grotestraat is heel geduldig in het uitleggen van het systeem aan de bezoekers en het netjes scheiden van de beker.

Historie van de innovatie-award

Ter ere van het 50-jarige jubileum van de Vierdaagsefeesten, kreeg de organisatie in 2019 van de Gemeente Nijmegen een bijzonder cadeau: vijf jaar lang een jaarlijks geldbedrag van €1500,- uit te reiken aan een innovatief initiatief tijdens de Vierdaagsefeesten.

Toen in 2020 de Vierdaagsefeesten niet doorgingen, is dit cadeau toch overhandigd, en wel aan de organisatoren van Festival op het Eiland, die samen met een aantal Vierdaagsefeesten-leveranciers de handen ineen sloeg om coronaproof Camping de Wereld op te richten. In 2021 is de uitreiking van de prijs een jaar overgeslagen, en nu is het de beurt aan het Faberplein.

Reacties

Cookieinstellingen