Drie kunstenaars verbleven een week in het Besiendershuis

16 jul , 20:24 Vierdaagse
groeispurt besiendershuis 24 joost klapmuts 12
Hoe is het om een week in het meest beruchte huis van Nijmegen te slapen? In aanloop van de Vierdaagsefeesten verbleven de Nijmeegse artiesten Mirthe Scheifes, Roanne van Baren en muziekgroep Misprint in het Besiendershuis voor het project Artists in Residence.
In de afgelopen dagen verbleven de drie kunstenaars in het meest beruchte huis van Nijmegen, om de voorbereiding van de Vierdaagsefeesten op een ludieke manier vast te leggen.

Muziek opnemen

Eén van de kunstenaars Tom Verstappen, alias Misprint, dook de stad in om muziek te maken en op te nemen, geïnspireerd door de elementen die de opbouw van de feesten karakteriseren. Hij zegt: "We waren meteen heel enthousiast om deel te nemen aan dit project. Het Besiendershuis is een bekend gebouw voor Nijmegenaren, dus het was een droom om hier te mogen werken. We hadden veel ideeën en wilden deze week gebruiken om een aantal daarvan uit te werken en te zien waar het schip zou stranden. Dat experimenteren vinden we geweldig. Hier slapen was een unieke ervaring. Wakker worden en over de Waal kijken is heel bijzonder. We hoorden verhalen dat het hier zou spoken, en het is echt zo dat het 's nachts kraakt. Maar geeft het juist iets spannends.”

Uitdaging

“We hebben ons best gedaan om ons aan de opdracht te houden, wat soms een uitdaging was. Normaal gesproken ben ik minder bezig met de aanloop dan met de Vierdaagse zelf, maar dat maakte het ook een goede creatieve uitdaging."
Het project van Misprint draaide om het creëren van een radioshow met als thema 'de aanloop naar de Vierdaagse'. Hiervoor hebben ze een aantal nieuwe liedjes gemaakt en muzikanten uitgenodigd om samen muziek te maken. Daarnaast hebben ze interviews op straat gedaan en fictieve radiotunes en bumpers gecreëerd.
Het resultaat van hun inspanningen is vanaf vrijdagavond 12 juli te beluisteren via cultuuracademy.nl. Bovendien zullen de nieuwe liedjes zaterdagavond live te horen zijn tijdens Vrienden van Oersoep Live.

Fotografisch project

Ook Mirthe Scheifes bevond zich de afgelopen dagen in het Besiendershuis. Zij ging aan de slag met haar fotografische project “To be beyond human. Mirthe: ‘’Ik loop al heel lang mee met de Vierdaagsefeesten, als Nijmegenaar ken ik heel goed hoe die periode ervoor voelt – de spanning, de stilte voor de storm. Dat gevoel snapte ik, maar had het nog niet bekeken vanuit het beeldend perspectief – vanuit mijn kunstenaarschap."
“Het is fijn om een uitvalsbasis te hebben waar je je kunt focussen op je werk zonder afleiding. Alles stond in het teken van kijken en fotografie, en dat gaf een bijzondere dynamiek aan het proces."
De polaroidserie toont een kijkje achter de schermen van de opbouw van de Vierdaagsefeesten. Op poëtische wijze toont Mirthe de schoonheid van de opbouwperiode. De kleuren, vormen en leegte die nu nog zichtbaar zijn. “Polaroid creëert snapshots die de vluchtigheid van deze fase goed vangen, aangezien alles snel verandert tijdens het opbouwen." Wat gebeurt er als de Vierdaagsefeesten het Besiendershuis (een pand uit 1525) betreedt? Deze vraag probeerde Mirthe op speelse een experimentele wijze te verbeelden met de fotoserie Voeten van de vloer. Beide projecten zijn te zien bij creatief bureau Great Things, aan de Gruitberg 22 in Nijmegen.

Vierdaagse verhaal

Ook Roanne van Baren nam deel aan het Residence-project. Rianne: “Het vaste kader vond ik heel prettig – het thema was duidelijk. Vanuit daar had ik het idee om de mensen die je juist niet zo snel associeert met de Vierdaagsefeesten aan het licht te brengen.”
“Mensen zijn enthousiast om mee te werken aan zo’n project en dat maakt mij weer enthousiast. Ik zou het zo weer doen!"
Haar creatie is een bijzondere ‘zine’ die op een unieke manier de aanloop naar de Vierdaagsefeesten belicht. De zine is ontworpen als een pocketversie die je kunt uitvouwen tot een A3-formaat. Het bevat zestien vakjes met stukjes tekst en illustraties. Naast Roanne’s eigen Vierdaagse-verhaal, komen onder andere de stadsecoloog en een vuilnisman van de DAR aan het woord, en is er een interview met iemand die last heeft van wildplassers, inclusief tips. “Wanneer je de zine volledig openklapt, zie je een grote ‘wildplaskaart’ met klachten die binnengekomen zijn bij de organisatie van de Vierdaagsefeesten.”
De printversie van Roanne's zine wordt momenteel afgemaakt. Honderd exemplaren zullen worden verspreid via CityStore, het Besiendershuis en Wedren. Het is een unieke kans om een stukje van de Vierdaagsefeesten op een bijzondere manier mee te nemen en te ervaren.