De Gelderse natuur heeft genoeg te bieden. In onze provincie vind je namelijk zo’n 44 unieke soorten aan flora en fauna per vierkante kilometer.
Deze diversiteit aan soorten ligt 15 procent boven het landelijke gemiddelde van 38 unieke soorten per vierkante kilometer. Dit blijkt uit
onderzoek van thuisstudieplatform Laudius op basis van
75 miljoen waarnemingen van de Global Biodiversity Information Facility.
Unieke soorten
Van vlinders tot krachtige eiken en van kleurrijke bloemen tot paddenstoelen: Gelderland biedt een diversiteit aan flora en fauna. Om de hoeveelheid soorten op gemeentelijk niveau te vergelijken, is ook het aantal geregistreerde unieke soorten van de afgelopen 70 jaar per km² in een gemeente berekend.
Gelderse gemeenten met de hoogste biodiversiteit
De Gelderse gemeente met de hoogste biodiversiteit is Wageningen. Per vierkante kilometer zijn hier 76 unieke soorten te vinden. De top 5 gemeenten in Gelderland met de meeste verschillende dieren, planten, bomen en paddenstoelen is:
- Wageningen: 76 soorten per km²
- Overbetuwe: 76 soorten per km²
- Ede: 74 soorten per km²
- Apeldoorn: 70 soorten per km²
- Berg en Dal: 67 soorten per km²
Vaakst waargenomen soorten
Altijd al een buizerd willen spotten? In Gelderland ben je dan aan het juiste adres. De afgelopen 70 jaar werd deze roofvogel hier 128.302 keer gespot. Ook de grote zilverreiger (104.594) en blauwe reiger (100.901) worden in Gelderland vaak waargenomen.
Opvallende planten en bomen die vaak gespot worden in Gelderland zijn de zomereik en de wilde lijsterbes. Qua paddenstoelen en schimmels doet de vliegenzwam het goed in Gelderland. Deze werd de afgelopen 70 jaar 5.885 keer gespot.
Berg en Dal
In Nederland staan ruim negentig vogels op de rode lijst van bedreigde soorten. Soms zijn deze toch nog gezien. Wil je zo’n weinig voorkomende vogel spotten, dan heb je binnen Gelderland de meeste kans in de gemeente Berg en Dal.
Meer informatie over de regionale verschillen en de meest waargenomen dieren, planten, bomen en paddenstoelen in Nederland is te vinden op
deze onderzoekspagina .