NEC breekt barrière van honderd punten

NEC heeft door vanavond met 2-1 te winnen van Jong Ajax de barrière van honderd punten doorbroken. De Nijmegenaren kwamen na zo’n 17 minuten op een 1-0 voorsprong na een goal van Christian Santos. Navarone Foor verdubbelde de score door op fenomenale wijze via een omhaal de bal tussen de palen te krijgen. Jong Ajax maakte nog de aansluitingstreffer, maar dit bracht de overwinning van NEC niet in gevaar.

Onder toeziend oog van zo’n 11.500 toeschouwers trapte N.E.C. voor de laatste keer dit seizoen af in het Goffertstadion. Bij de Nijmegenaren ontbraken o.a. Alireza Jahanbakhsh en Joshua Smits wegens blessures.

Zorgvuldig

Al vanaf de eerste minuut was het de thuisploeg die het spel maakte. Beheerst en zorgvuldig werd er gezocht naar een opening in de Amsterdamse verdediging. Na een goed kwartier was het Marcel Appiah, die na een goede loopactie, de bal kon voorzetten op Christian Santos. De Venezolaan liet wederom zien dat hij beschikt over het nodig scorend vermogen, de keeper had duidelijk geen antwoord op de sterke kopbal. Voor de man uit Puerto Ordaz was dit al de drieëntwintigste goal van het seizoen.

Na de openingstreffer van Christian Santos zag je het vertrouwen bij de Nijmegenaren toenemen. Zo had de keeper van Jong Ajax de nodige moeite met pogingen van respectievelijk Limbombe en Foor. Laatstgenoemde bracht in de 33e minuut De Goffert in extase. Via een vrije trap van doelpuntenmaker Christian Santos, die werd weggewerkt maar teruggekopt door Rens van Eijden, kwam Foor met de rug naar de keeper te staan. De jeugdexponent twijfelde geen seconde en verschalkte de keeper via een magistrale omhaal. Deze tweede goal gaf de spelers vleugels en ze combineerden er dan ook lustig op los. Dit leidde echter niet tot een doelpunt en daarmee gingen de teams rusten met een stand van 2-0.

Nadat in de rust het team van stadionmanager Theo van Benthum de prijs voor het beste veld van de Jupiler League in ontvangst nam gingen beide ploegen weer van start voor het tweede bedrijf. Bij Jong Ajax maakte Queensy Menig plaats voor Sam Hendriks, bij de thuisploeg bleef het team intact. Het eerste kwartier van de tweede helft was vrijwel identiek als die aan de eerste, waarbij N.E.C. de meeste kansen creëerde. Topscorer Sjoerd Ars was in de 56e minuut dichtbij de 3-0, echter stuitte de spits op de paal. Jong Ajax kon gedurende komende twintig minuten niet veel klaarspelen en de thuisploeg leek een versnelling terug te schakelen.

Hersenschudding

De maker van de tweede goal aan Nijmeegse zijde, Navarone Foor, moest na zo’n vijfenzeventig minuten het veld verlaten. De Opheusdenaar werd in de strijd voor de bal in zijn gezicht geraakt en kon niet verder. Later bleek dat hij een lichte hersenschudding had opgelopen. Na het verlaten van de smaakmaker van de avond leek Jong Ajax meer grip op de wedstrijd te krijgen. In de 85e minuut maakten de Amsterdammers de aansluitingstreffer via een goal van Tom Noordhoff. De middenvelder schoot de bal van zo’n 30 meter de bovenhoek in.

De thuisploeg ging na de goal van Jong Ajax nog opzoek naar de 3-1 en daarmee de honderdste goal van het seizoen. Het mocht niet meer baten en na zo’n drie minuten extra tijd floot de scheidsrechter de wedstrijd af. Met deze 2-1 winst doorbreekt N.E.C. de magische grens van honderd punten. Volgende week wacht de laatste tegenstander van dit seizoen, VVV-Venlo. Deze wedstrijd zal gespeeld worden op vrijdag 8 mei in stadion de Koel.

Na afloop van de wedstrijd werd afscheid genomen van tien selectiespelers: Appiah, Van Moorsel, Diarra, Elders, Bijl, Gravenbeek, Vanhamel, Conboy, Haitz en Waalkens.

Door: David van Haren